Ερωτήσεις-απαντήσεις

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την απεξάρτηση από το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια απάντηση για το χρονικό διάστημα της θεραπείας. Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζεται διαφορετικά και το πρόγραμμα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχει σε κάθε άτομο εξατομικευμένη θεραπεία. Το σύνολο της θεραπευτικής αντιμετώπισης κυμαίνεται από 4 έως 18 μήνες.
Πόσο συχνά χρειάζεται να έρχεται κάποιος για να παρακολουθεί το πρόγραμμα;
Συνήθως, ο εξυπηρετούμενος προσέρχεται στο πρόγραμμα 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη θεραπευτική φάση στην οποία έχει τοποθετηθεί.
Πόσα χρήματα κοστίζει η παρακολούθηση;
Οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται δωρεάν.
Για να έρθω στο πρόγραμμα είναι απαραίτητο να βρίσκομαι σε αποχή;
Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αποχή για επαφή με το πρόγραμμα.
Μπορώ να λάβω μέρος σε μια ομάδα ανωνύμων για να διαπιστώσω αν μου ταιριάζει;
Για να πραγματοποιηθεί αυτή η επιθυμία χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με τη Γραμματεία του προγράμματος.
Ο χρήστης ή ο παίκτης είναι συγγενής μου, αλλά δεν παραδέχεται το πρόβλημά του. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;
Το πρώτο βήμα είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γραμματεία του ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ. Το επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αφορούν τα συγγενικά πρόσωπα ως προς τις μεθόδους που ακολουθεί το πρόγραμμα για την επίλυση του προβλήματος.
Ποιες είναι οι ειδικότητες των επαγγελματιών που εργάζονται στο ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ;
Στο ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ εργάζεται διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχολόγους, ψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς και οικογενειακούς θεραπευτές.
Δίνετε φάρμακα;
Δεν παρέχονται φάρμακα ως υποκατάστατα του αλκοόλ για τη σωματική αποτοξίνωση. Σε μερικές περιπτώσεις, εάν διαπιστωθεί από το Διαγνωστικό Κέντρο ότι συνυπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα με τον αλκοολισμό ή τον προβληματικό τζόγο (όχι όμως σοβαρές και χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές), και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη θέληση του ατόμου για την απεξάρτηση, μπορεί να δοθεί φαρμακευτική αγωγή ως υποβοηθητική στην ψυχοθεραπευτική φροντίδα.
Μένω εκτός Αθηνών. Μπορώ να παρακολουθήσω το πρόγραμμα;
Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον τόπο διαμονής. Επισκεπτόμενος το πρόγραμμα χρειάζεται να ρυθμιστεί η συμμετοχή στις θεραπευτικές διαδικασίες.
Πως μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά μου που ζουν με το πρόβλημα του αλκοόλ ή του τζόγου μέσα στο σπίτι;
Εάν είναι έως 18 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν ειδικές ομάδες που λειτουργούν στο πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι ένας από τους δύο γονείς έχει ενταχθεί και είναι μέλος του προγράμματος.
Το πρόγραμμα παρέχει διαμονή;
Δεν παρέχει διαμονή. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης.
Ποιες ώρες λειτουργεί το πρόγραμμα;
Από τις 9:00πμ έως τις 20:00μμ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ

Το ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ είναι πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με έδρα την Αθήνα. Απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών και στα συγγενικά τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νόμιμες εξαρτήσεις, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια

Email