Χώρος Δράσης

horos_drasisΤον Οκτώβρη του 2013, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων, το Πρόγραμμα ΑΛΦΑ του ΚΕΘΕΑ απεύθυνε κάλεσμα στην δράση «Κατ’ Οίκων» του Εθνικού Θεάτρου, με στόχο την πραγματοποίηση μίας από κοινού δράσης με θέμα τον σύγχρονο νεο-άστεγο.  Η ιδέα για το κάλεσμα  βασίστηκε στην σκέψη να έρθει κοντά στην θεατρική πράξη ένα μεγάλο τμήμα των κοινωνικά ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Το πρώτο αυτό εγχείρημα, με τον τίτλο «Άστεγος, μία έννοια προς διερεύνηση» πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΑΛΦΑ και απευθύνθηκε στους θεραπευόμενους του Θεραπευτικού Προγράμματος, δηλαδή σε εξαρτημένα άτομα από το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια, ως μία ανοιχτή «συνομιλία» με το πρόσωπο του σύγχρονου νέο-αστέγου.  Mέχρι το τέλος του 2013, ζητήθηκαν από τους θεραπευόμενους, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ακόμη δύο θεατρικά εργαστήρια:  το «Ένα ψέμα που λέει πάντα την αλήθεια», με θέμα τα όρια μεταξύ αλήθειας και ψεύδους, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, και το «Αυτό δεν θα τύχει ποτέ σε εμένα», στο οποίο έγινε δραματοποίηση πραγματικών αφηγήσεων παιδιών που μεγάλωσαν σε οικογένειες με εξαρτημένους από ουσίες γονείς. Όλα τα εργαστήρια εμπεριείχαν αφήγηση, δραματοποίηση, στοιχεία αυτοσχεδιασμού και αλληλεπίδραση με το κοινό – συμμετέχοντες, συζήτηση.  To feedback των συναντήσεων υπογράμμισε την αξία της θεατρικής εμπειρίας, ως βιωματικής διαδικασίας, που εγγράφεται σε βαθύτερο επίπεδο από το καθαρά νοητικό, ενώ ενεργοποιεί συναισθήματα μέσα από τις προσωπικές ιστορίες.

Ο Χώρος Δράσης ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2014. Η συνεργασία των δύο φορέων έδωσε την δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου των αποδεκτών του: όλες οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες – άστεγοι, πρόσφυγες, μετανάστες, φυλακισμένοι & αποφυλακισμένοι, εξαρτημένοι κ.α. , άτομα με κινητικά και νοητικά προβλήματα – θα μπορούσαν πλέον να λάβουν μέρος στα θεατρικά εργαστήρια. Με την συνεργασία το Εθνικό Θέατρο παραχώρησε χώρο και εξοπλισμό του κτιρίου Τσίλλερ. Επιπλέον, ο Χώρος Δράσης ξεκίνησε να ταξιδεύει τόσο στην περιφέρεια, όσο και «επί τόπου» στους χώρους όπου βρίσκονται οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι φυλακές κ.α.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της δράσης ήταν εξ’ αρχής και παρέμεινε σχεδόν μηδενικός, περιοριζόμενος κυρίως στα πάγια έξοδα λειτουργίας των χώρων δράσης. Πρόκειται δηλαδή για ένα non-budget εγχείρημα  που παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και λειτουργεί μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνοντας συμβολή εθελοντών και του προσωπικού των δύο φορέων.

ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ

Το ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ είναι πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με έδρα την Αθήνα. Απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών και στα συγγενικά τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νόμιμες εξαρτήσεις, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

 

Email